ترس از رابطه جنسی +درمان ترس از دخول + درمان سریع
نوامبر 22, 2024مشاوره مشکلات زناشویی زنان + مشاوره جنسی زنان + طرحواره جنسی
نوامبر 24, 2024ويروس HPV در زنان این روزها نام ویروس پاپیلومای انسانی یا ویروس hpv که عامل زگیل تناسلی است هر از گاهی شنیده می شود و در صورتی که این ویروس تحت درمان جدی قرار نگیرد، ممکن است به سرطان گردن رحم تبدیل شود.
ويروس HPV در زنان می تواند از طریق تماس جنسی و یا تماس جنسی بین پوست از کسی که ویروس دارد، منتقل شود. ویروس پاپیلومای انسانی ( HPV ) یکی از رایج ترین عفونت های منتقله از راه جنسی ويروس HPV در زنان است؛ انواع مختلفی از ويروس HPV در زنان وجود دارند، برخی از انواع آن که زگیل های تناسلی را ایجاد می کنند با ریسک (خطر) پایین نامیده می شوند و برخی از انواع این ویروس می توانند منجر به سرطان گردن رحم، مقعد و یا سرطان دهانی شوند و به انواع پر خطر شناخته می شوند؛ واکسن موجود می تواند بدن را در برابر برخی از انواع این ویروس محافظت کند.
به گفته برخی پزشکان متخصص این حوزه هیچ درمانی برای HPV وجود ندارد، اما علائم را می توان درمان کرد؛ معمولاً خود به خود درمان می شوند اما امکان انتقال و سرایت آن وجود دارد. اکثر مردم به دلیل وجود علائم و یا ظاهر این زگیل ها اقدام به درمان می کنند
اکثر افراد مبتلا به اچ پی وی علائمی ندارند؛ اما اگر مبتلا به علائم شوند، این علائم می توانند خفیف بوده به طوری که فرد حتی اطلاعی از آلوده بودن خود نداشته باشد؛ این علائم می توانند شامل درد، خارش و خونریزی بوده و یا شامل وجود زگیل تناسلی قابل مشاهده باشند.
علائم ويروس HPV در زنان احتمالاً ۲ تا ۳ ماه بعد از ابتلا به عفونت رخ میدهند، اما افراد می توانند به این علائم از ۳ هفته تا چند سال پس از عفونت نیز مبتلا شوند؛ زگیل های تناسلی قابل مشاهده تنها در حالتی که عفونت فعال است، ظاهر می شوند اما در هنگامی که زگیل قابل مشاهده نباشد نیز امکان انتقال ویروس وجود دارد. برای شناسایی این ویروس گاهی اوقات پزشک برای آزمایش از بافت زگیل یک نمونه می گیرد؛ در خانم ها، اگر آزمایش پاپ اسمیر غیر طبیعی باشد، پزشک می تواند آزمایش HPV را انجام دهد تا وجود انواع پرخطر ویروس را شناسایی کند.
کاندوم نمیتواند به طور کامل از انتقال ویروس اچ پی وی جلوگیری کند داشتن چندین شریک جنسی باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت میشود.
ویروس پاپیلومای انسانی 130 نوع دارد که 30 نوع آن می تواند ضایعات داخل واژن و مقعد را در زنان ایجاد کند و از این 30 نوع 13 نوع باعث ضایعات بدخیم می شود که شایع ترین آن نوع 16 و 18 است.
زگیل معمولا بدون علامت هستند یعنی درد و خارش و سوزش ندارند اما می توانند در استفاده از تیغ حالت خونریزی دهنده داشته باشند، اضافه کرد: خود زگیل تناسلی ضایعات گوشتی در اندازه های متفاوت هستند که می توانند منفرد و یا تجمعی باشند و در ناحیه تناسلی یا مقعد و دهانه رحم می توانند حالت تکی، تجمعی و یا گل کلمی داشته باشند.
رایج ترین راه انتقال بیماری از تماس پوستی و انتقال جنسی یعنی مقاربت است پنج درصد هم ممکن است از لباس زیر یا تیغ آلوده و یا مایو آلوده منتقل شود اما راه اصلی انتقال مقاربت جنسی است. بهترین روش جلوگیری از این بیماری رعایت مسائل اخلاقی از طرف خانواده هاست.
ویروس در افراد سیگاری بیشتر دیده میشود : علت آن است ویروس در افراد سیگاری بهتر حمله می کند و پایدار میماند.
معمولا چهار تا 6 ماه بعد از اینکه شخص با همسر ارتباط جنسی داشته است می تواند ويروس را انتقال داد زمانی که سطح ایمنی شخص خوب بوده و مشکل خاصی نداشته باشد این بیماری و ویروس از بین می رود.
همه خانم ها از 21 سالگی به بالا باید غربالگری را انجام دهند زیرا خیلی از ضایعات اچ پی وی خود را به صورت زگیل تناسلی نشان نمیدهند؛ یعنی تنها ویروسی هستند که در ترشحات و ناحیه تناسلی بدون اینکه به صورت ضایعات خود را نشان دهند پخش هستند و آن هایی که به صورت زگیل خود را نشان میدهند از نوع خوش خیم هستند که مردم از آن به شدت می ترسند.
همه خانم ها از 21 سالگی و یا سه سال بعد از اولین مقاربت جنسی باید مورد آزمایش پاپ اسمیر قرار گیرند و هر پنج سال یک بار نیز تست “اچ پی وی” آنها مورد بررسی قرار گیرد و بعد از آزمایش زیر نظر متخصص تحت مراقبت قرار گیرند.
این بیماری هم با دارو و هم با جراحی قابل درمان است که درمان دارویی بیشتر ترکیبات اسیدی هستند و البته ممکن است مقداری واکنش های پوستی و زخم ایجاد کند. روش بعدی جراحی است که می توان ضایعات را با جراحی برداشت یا اینکه با فریز کردن ضایعات و یا روشهای لیزر سوزاند.
شیوع ویروس “اچ پی وی” یا همان زگیل تناسلی در حال حاضر در ایران افزایش یافته است و بیشترین راه سرایت آن از راه تماس جنسی بوده اما در حال حاضر از طریق استخر هم ثابت شده است که این ویروس انتقال می یابد و با ورود افراد آلوده به استخر این ویروس پخش شده و به افراد دیگر هم ممکن است انتقال یابد.
این ویروس به چند نوع پایه دار، خوشهای یا به صورت نقاط کوچک و برآمده روی واژن تقسیم می شود و برحسب نوعی که دارد درمان خاص خود را دارد.
برای درمان این بیماری بیشتر کرایو و فریز کردن مرسوم است که جواب هم می دهد چون این یک بیماری ویروسی بوده نمی توان 100 درصد گفت که ریشه کن شده است و ممکن است چند سال دیگر هم خود را به نحوی نشان دهد.
تشخیص این بیماری نیازمند آزمایش پاپ اسمیر است افزود: با توجه به درخواست پزشک معالج در آزمایشگاه “اچ پی وی” بیمار مورد آزمایش قرار می گیرد که ببینند از چه نوعی است. معمولا در ایران از نوع 16 تا 18 این ویروس شایع است. مهم ترین نکته در مورد زگیل درمان آن است که باید مورد توجه قرار گیرد و اگر درمان نشود ممکن است به سرطان تبدیل شود.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از شایعترین عفونتهای مقاربتی است که میتواند به دو دسته کلی تقسیم شود: انواع کمخطر (low-risk) و پرخطر (high-risk). انواع کمخطر معمولاً زگیل تناسلی ایجاد میکنند، در حالی که انواع پرخطر ممکن است منجر به سرطانهایی مانند سرطان دهانه رحم، مقعد، و دهانی شوند.
راههای انتقال HPV
- مقاربت جنسی: رایجترین روش انتقال ویروس است.
- تماس پوستی: حتی در صورت عدم وجود زگیل قابل مشاهده، امکان انتقال وجود دارد.
- وسایل آلوده: مانند لباس زیر، تیغ یا استخر، اگرچه این موارد کمتر شایع هستند.
علائم و نشانهها ویروس زگیل در زنان
- بسیاری از مبتلایان هیچ علامتی ندارند و ممکن است به طور ناخواسته ویروس را به دیگران منتقل کنند.
- علائم شامل زگیلهای تناسلی (تکی، تجمعی، یا گلکلمی) و در موارد پیشرفتهتر، خارش، درد، و خونریزی است.
- زگیلها ممکن است چند ماه تا چند سال پس از ابتلا ظاهر شوند.
روشهای تشخیص ويروس HPV در زنان
- آزمایش پاپ اسمیر (Pap Smear): برای بررسی تغییرات سلولی در دهانه رحم.
- آزمایش HPV DNA: شناسایی انواع پرخطر ویروس.
- معاینه بالینی: بررسی زگیلهای تناسلی یا نمونهگیری از بافت زگیل.
پیشگیری ويروس هرپس در زنان
- واکسیناسیون: واکسنهایی مانند گارداسیل و سرواریکس میتوانند بدن را در برابر برخی انواع HPV محافظت کنند. توصیه میشود واکسیناسیون از سن 9 تا 26 سالگی انجام شود.
- کاندوم: کاهشدهنده خطر انتقال است ولی نمیتواند محافظت کامل ارائه دهد.
- رعایت بهداشت فردی: اجتناب از استفاده از وسایل آلوده و رعایت اصول اخلاقی.
- عدم مصرف دخانیات: سیگار خطر پایدار ماندن ویروس را افزایش میدهد.
درمان ويروس HPV در زنان
- درمان زگیلها:
- روشهای دارویی: استفاده از ترکیبات اسیدی یا کرمهای موضعی.
- روشهای جراحی: فریز کردن (کرایوتراپی)، لیزر، یا برداشت جراحی.
- کنترل ویروس: درمان قطعی برای خود ویروس وجود ندارد، اما تقویت سیستم ایمنی میتواند به حذف طبیعی ویروس کمک کند.
توصیه به بانوان ويروس HPV در زنان
- انجام آزمایش پاپ اسمیر از 21 سالگی و تکرار آن هر سه تا پنج سال.
- انجام تست HPV برای زنان بالای 30 سال یا در صورت مشاهده تغییرات غیرطبیعی در پاپ اسمیر.
اهمیت درمان
عدم درمان ويروس HPV در زنان یا انواع پرخطر ویروس ممکن است به عوارض جدیتری مانند سرطان دهانه رحم منجر شود. توجه به توصیههای پزشک و پیگیری مداوم بسیار ضروری است.
برای مشاوره و درمان با کارشناسان ما تماس بگیرید.
منبع : سازمان جهانی بهداشت